Connect with us

Elektrikli Otomobiller

Togg fabrikası, üretimde çift vardiyaya geçiyor

Türkiye’nin yerli otomobili Togg’un %90 robot gücüyle çalışan Bursa Gemlik’teki fabrikasının teknik kapasitesi, her 3 dakikada bir araç üretiyor. Togg CEO’su Gürcan Karakaş, çift vardiyaya da geçeceklerini duyurdu.

Türkiye’nin yerli otomobili Togg’un Bursa Gemlik’teki fabrikası eylülde çift vardiyaya geçiyor. Normalde çift vardiyayı öxnümüzdeki yıl devreye almayı plandıklarını söyleyen Togg CEO’su M. Gürcan Karakaş, 12 günde 177 binden fazla sipariş alınca bu yıla çektiklerini, eylülün ortasında başlayacaklarını belirtti. Şimdiye kadar 2 bin otomobil teslimatı yapan şirket, yılsonuna kadar 28 bin siparişe ulaşacak.

Togg fabrikası, üretimde çift vardiyaya geçiyor200’den fazla robotun bulunduğu Togg fabrikasının yıllık kapasitesinin halen 175 bin olduğunu aktaran Karakaş, hedeflerinin ise 2030 sonu itibarıyla toplam 1 milyon üretime ulaşmak olduğunu söyledi. Üretim teknolojisine önemli yatırımların yapıldığı, yüzde 90 robot gücüyle çalışan Togg’un Gemlik fabrikasının teknik kapasitesinin, her 3 dakikada bir araç üretebilir halde olduğuna değinen Karataş, bu teknik kapasiteye ulaşmanın üretimin başladığı andan itibaren 6 ay sürdüğünü belirterek, “Her yerde böyle. Kademeli olur üretim artışı, tam kapasiteye ulaşma süresi 3 aşağı 5 yukarı aynıdır. Hafta başında günlük üretim 80-100 arasına çıktı. Kademe kademe artırıyoruz. Teknik kapasitemiz günlük 170 araç. Ona da eylülde ulaşmış olacağız. Ağustos ayında da şimdiye kadar ürettiğimiz tüm araçlardan fazla üretmiş olacağız. 28 bin hedefimizi tutturacağız” diye konuştu.

Yeni teknolojilere odaklanıldı

Özellikle kullanıcı deneyimine ve geleceğin teknolojisine odaklanan Togg, cep telefonlarının akıllı cihazlara dönüştüğü zamanları anımsatıyor. Tıpkı akıllı telefonların ilk zamanlarda yarattığı gibi günümüzde pek mümkün gibi görünmeyen, ilerleyen dönemde yaygınlaşması beklenen teknolojilere sahip. Bir arabadan daha fazlası, ‘akıllı cihaz’ olmak istediklerini vurgulayan ve geleceğin bütün teknolojileri ile kullanıcı senaryolarına odaklarını belirten Karataş, “Eskiden otomobil dünyasında değerli olan yüzde 70 motor ve şanzımandı. Yenidünyada batarya ve yazılım yüzde 70’ini oluşturuyor” dedi.

Karataş, “Başlangıçta yoğun uygulamalar yükleyerek, kullanıcıya sunduklarını aracı güncelleyerek uygulamaları kendi tercihlerine göre indirebileceklerini şekilde değiştirdik. Kişiselleştirilmiş tüm hizmetler üzerine çalışıyoruz. Yapay zeka radyo istasyonundan, dijital sanat galerisine kadar… Ayrıca mobilite sisteminde iş birlikleri de yapıyoruz önemli olan kullanıcımızın hizmet alması. Büyük şehirlerde mikro mobilite önemli olmaya başladı” diye konuştu. Scooter girişimi Binbin ve Togg’un Trumore uygulaması kullanıcılarını karşılıklı birbirlerine yönlendirdikleri hizmeti de var.

togg-fabrika.jpgAkıllı cihaz pasaportları geliyor

“Akıllı kontratlar bizim için çok önemli” diyen Karataş bu konuda birkaç yenilik yaptıklarını belirterek, akıllı kontrat yani blok zinciri ile değiştirilemeyen dijital araç pasaportunun ekim ayı itibarıyla kullanılmaya başlayacağını belirtti. Sürdürülebilirlik odaklı blok zinciri Avalanche ile dünyada türünün ilk örneği olan akıllı cihaza entegre dijital varlık cüzdanı yaptı. Kullanıcılar akıllı cihaz pasaportu sayesinde blok zincir üzerinden cihaz parçalarının değişimi, servis bilgileri, tedarik zincirindeki süreçler gibi her türlü bilgiye güvenilir ve kolay bir şekilde erişebilecek. Parçaların nerede üretildiğinden tutun da bakım tarihine kadar akıllı cihaza ait her türlü bilgiye anında sahip olabilecek.

Bataryalarda NMC teknolojisine yatırım yapılacak

Togg’un Farasis Energy ortaklığında kurduğu Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri, halihazırda Togg Teknoloji Kampüsü’ndeki Batarya Teknoloji Merkezi binasında batarya modül ve paketlerinin üretimini yapıyor. Siro, 2026 yılı itibarıyla hücre de dahil olmak üzere entegre bir enerji depolama üreticisi haline gelecek. Böylece Türkiye, az sayıda ülkede bulunan hücre geliştirme ve üretme yetkinliğine sahip olacak. Bataryada hücre üretiminin kritik olduğunu belirterek Karakaş, “Bugün çip krizi var, önümüzdeki dönemde hücre krizi çıkacak. Kendi hücresini üretemeyenler zorlanacak. Biz 2026 yılında hücre üretimine de başlayacağız” dedi. Togg’un yeni nesil batarya ve enerji teknolojileri hakkında stratejilerini anlatan Karakaş, bataryalarda LFP yerine 2026’da NMC teknolojisine yatırım planladıklarını söyledi. LFP (Lityum Demir Fosfat) bataryalar çoğu üretici tarafından elektrikli otomobillerde kullanılıyor olsa da NMC (Nikel Mangan Kobalt) bataryaların elektrikli otomobiller için çok daha uygun olduğu ifade ediliyor. Hydrogen Fuel Cell (Hidrojen Yakıt Hücresi) teknolojisinin binek araçlara gelmesinin vakit alacağını söyleyen Karataş, “Ticari araçlar için uygun. Teknoloji tamam ama maliyetinin de tüketicinin ulaşabileceği noktada olması lazım. Ama çalışıyoruz, opsiyonel olarak yurtdışı ihracatı için olacak” dedi.

Şarj ünite sayısı 650’ye çıkacak

Karakaş’ın verdiği bilgiye göre Togg’un yüzde 100 sahibi olduğu şarj istasyonları Trugo, 81 ilin tamamında 180 kW’nin üzerindeki yüksek hızlı şarj cihazı ile kullanıcılara kesintisiz şarj deneyimi sunuyor. Yıl sonunda ise toplam şarj ünite sayısı 650’ye yükselecek. Trugo’nun şarj cihazlarıyla, bir bataryanın doluluk oranı 30 dakikadan daha kısa sürede yüzde 20’den yüzde 80’e ulaşıyor. Yüksek hızlı cihazlarda yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan elde edilmiş enerji kullanılıyor. Ayrıca kendi servis altyapısını oluşturan ve aynı zamanda Bosch Car Service ile iş ortaklığı da yapan Togg, şu anda 7 bölgede 28 nokta servis hizmeti veriyor.

Continue Reading
Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Elektrikli Otomobiller

Skyhome, iF Design Award 2024’te “En İyi Tasarım” ödülünü aldı

Skywell dünyanın en prestijli tasarım ödüllerinden iF Design Award2024’te (iFTasarım Ödülleri), Skyhome modeliyle önemli bir başarıya imza attı.

10 dakikalık şarj ile 500 km’ye yakın menzil sunan ve sedan formunda olan SkywellSkyhome , gizli kapı kolları, elektronik dikiz aynaları ve rüzgâra karşı dirençli büyük çaplı jantlarıyla, aerodinamik verimliliğe katkı sağlıyor. Yeni model, parmak izi algılama, kapı açmak için yüz tanıma, cep telefonu kontrolü gibi benzersiz çözümlerle de ileri teknolojisini ortaya koyuyor.

skyhome-tasarim-odulu-1.jpeg

Arka koltuklar film izlemek ve ayak masajı yapmak için rahat bir alan sunuyor. Tavana entegre ettiği televizyon sayesinde ev konforunu yaşatacak olan SkywellSkyhome, 21 hoparlörlü ses sistemiyle benzersiz bir kabin içi deneyim vaat ediyor. Kapılarda, direksiyonda ve hoparlörlerde kullanılan ortam aydınlatmaları iç mekâna hareket ve modernlik katıyor. Güç elektroniğinde çağı yakalayan Sykwell, tasarım tarafında Avrupa ülkeleri klasmanına yaklaşırken, SkywellSkyhome modeliyle, tek veya çift motorlu dört tekerlekten çekişli olmak üzere iki farklı versiyon halinde görücüye çıktı.

1954’te başlayan iF Design Award, dünyanın en bilinen tasarım yarışması, aynı zamanda yüksek kaliteli ürün tasarımının da bir sembolü olarak gösteriliyor.

Continue Reading

Elektrikli Otomobiller

Hyundai, IONIQ 5 Advance’i Türkiye’de satışa sundu

“Advance” donanım seviyesi, optimum özellikleriyle dikkat çekiyor. Isı pompasının standart olarak sunulduğu otomobilde piksel tipi LED aydınlatmalar, Bose Premium ses sistemi ve ısıtmalı ve soğutmalı deri koltuklar bulunuyor.

Hyundai Assan, 2024 yılında artırmayı hedeflediği elektrikli otomobil satışlarını, geliştirdiği yeni donanım seviyeleriyle desteklemeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda sırasıyla IONIQ 6 ve KONA Elektrik modellerini çeşitli donanım seviyeleriyle satışa sunan Hyundai Assan, şimdi de IONIQ markasının ilk modeli olan IONIQ 5 için yepyeni bir donanım seviyesi hazırladı.

Türk tüketicisi için özel olarak geliştirilen “Advance” donanım seviyesi, mevcut Progressive (standart ve uzun) versiyonlara en optimum özellikliyle eşlik edecek. Hyundai Assan, bu yeni donanım seviyesiyle beraber Türk tüketicisinin elektrikli otomobillerden en üst seviyede faydalanmalarını ve aynı zamanda geleceğin teknolojilerini en uygun fiyatla deneyimlemelerini hedefliyor.

hyundai-ioniq-5-advance-1.jpg

Segmentinde fark yaratacak

C-SUV segmentinde yer alan IONIQ 5 Advance‘ın öne çıkan özellikleri, günlük kullanımdaki tüm beklentileri karşılıyor. EV modellerin en önemli özelliklerinden biri olan ve bilhassa zorlu kış koşullarında da sürüş menzilini arttıran ısı pompası, diğer tüm Hyundai modellerinde olduğu gibi IONIQ 5’in Advance versiyonunda da standart olarak sunuluyor.

IONIQ 5 Advance’in donanım listesi ise bir hayli fazla. Piksel tasarımlı LED ön farlarla dikkat çeken otomobil, aktif güvenlik özellikleriyle de hem yaya hem de yolcu korumada öne çıkıyor. Euro NCAP’ten 5 yıldız ve aynı zamanda satışa sunulduğu günden bu yana 200’ün üzerinde ödül alan IONIQ 5, dur kalk özellikli akıllı hız sabitleme kontrolü ve çarpışma önleme asistanı gibi donanımlara sahip.

Bununla beraber; ön tarafta soğutma özelliğine sahip deri koltukların ısıtması da var. Müzik keyfini zirveye taşıyan BOSE Premium ses sistemi, 12,3 inç çift entegre bilgi ve multimedya ekranları, sanal gösterge paneli (Head-Up Display), kayar tip orta konsol ve gizli otomatik kapı kolları, otomobili günlük kullanımda oldukça konforlu bir yol arkadaşı haline getiriyor.

IONIQ 5 Advance, 58 kWh batarya, 125 kW (170 PS) gücündeki arkaya konumlu tek elektrik motoru ve arkadan itiş sistemi ile geliyor. Otomobildeki 58 kWh bataryanın %100 dolu olduğumda durumda menzili, birleşik kullanımda 384 km (WLTP). Buna karşılık araç, şehir içi kullanımda da 587 km menzile kadar rahatlıkla ulaşabiliyor.

IONIQ 5’in 0-100 km/s hızlanması ise Advance donanım seviyesinde 8,5 saniye. Aracın ulaşabildiği maksimum hız ise 185 km/s ile sınırlandırılmış. Buna ek olarak; üstün 800 voltluk batarya sistemine sahip olması sayesinde 350 kW ultra hızlı DC şarj cihazına bağlandığında yalnızca 18 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80 düzeyine şarj edilebiliyor. Yine WLTP normlarına göre, IONIQ 5 kullanıcılarının 100 km menzil kazanmak için aracı ultra hızlı şarj istasyonlarında yalnızca 5 dakika şarj etmeleri yeterli. Hyundai, IONIQ 5 Advance modelini 7 farklı dış ve iki farklı iç renk seçeneği ile sunuyor.

Türkiye’deki model atağına çeşitli modeller ve yeni versiyonlarla devam edecek olan Hyundai Assan, yüzde 10 ÖTV diliminde yer alan IONIQ 5 Advance’ın fiyatını da 1.785.000 TL olarak açıkladı.

Continue Reading

Elektrikli Otomobiller

BYD, Aksigorta Güvencesiyle Türkiye Yollarında

Aksigorta, dünyanın lider elektrikli otomobil üreticisi olarak Türkiye pazarına giriş yapan BYD markası ile iş birliği yaptı. Anlaşma ile Aksigorta, BYD Türkiye’nin %100 elektrikli araçlarına özelleştirilmiş elektrikli araç marka kasko hizmeti sunacak.

Yeni nesil sigortacılık anlayışıyla ürün ve hizmetlerini geliştirmeye devam eden Aksigorta, yeni iş birlikleri ile de ulaşım ağını genişletiyor. Aksigorta’nın bu alandaki son hamlesi ise BYD Türkiye oldu. Aksigorta, Kasım ayı itibariyle Türkiye’de satışa çıkan BYD markalı yüzde 100 elektrikli araçların marka kasko güvencesini üstlendi. Sağlanan iş birliği ile BYD Türkiye bayilerinden yola çıkacak olan elektrikli araçlar, e-kasko’yu tercih edecek olan müşteriler için yalnızca Aksigorta tarafından teminat altına alınacak.

Aksigorta ve BYD, e-kasko ile sayısız güvence sunuyor

BYD sahipleri, elektrikli araçlarının tüm ihtiyaçlarına cevap veren, tam koruma sağlayan pek çok avantajlı teminata da sahip olacaklar. Üretici garantisi boyunca muafiyetsiz, yüzde 100 batarya güvencesi sunan e-kasko, müşterilerine sektörde farklılaşan bir uygulama ile arıza ya da kaza halinde Türkiye’nin her noktasından, aracın tamir olacağı yetkili servise kilometre sınırsız çekici hizmeti de sunuyor. Ayrıca şarj ekipmanlarının çalınması veya hasar alması durumunda da koruma sağlıyor. e-kasko, yolda şarj bitmesi durumunda en yakın şarjlanma noktasına ücretsiz olarak çekim hizmeti sunmasının yanı sıra bataryada meydana gelebilecek yanlış şarj dolum hasarlarını da tam koruma altına alıyor. e-kasko sahipleri, şarj bitimine karşı mobil şarj hizmeti ve Eşarj istasyonlarında alınacak her şarj hizmetinden yüzde 10 indirim avantajı gibi pek çok teminat seçeneğine de sahip olacaklar. Ayrıca e-kasko poliçesi yaptıran müşteriler adına Ege Orman Vakfı aracılığıyla dikilen fidanlarla karbon ayak izini azaltma çalışmalarına destek olunuyor.

2023’te 3 milyon adetten daha fazla satış elde ederek üst üste ikinci kez dünyanın en büyük yeni enerjili otomobil satışı yapan firması olan BYD’ nin, Türkiye’deki marka kasko paydaşı olmaktan memnuniyet duyduklarını ifade eden Aksigorta Genel Müdür Yardımcısı Tolga Tezbaşaran, “Türkiye otomotiv pazarında elektrikli araçlara yönelik çok ciddi bir ilgi var. Türkiye’de 2023 yılında 1 milyon 232 bini aşkın otomobil satışı gerçekleşti. Satılan araçların motor tiplerine baktığımızda; yaklaşık yüzde 67’si benzinli, 14’ü dizel, yüzde 11’i hibrit, yüzde 1’i LPG’li ve yüzde 7 civarında elektrikli yakıt tipleri tercih edilmiştir. 2023 yılında yüzde 100 elektrikli otomobil satışları %844 artarak 65.562 adede ulaştı. Çin’in elektrikli otomobil ve batarya devi BYD’nin Türkiye’ye giriş yapmasıyla birlikte bu ilginin çok daha artacağı aşikâr. Aksigorta olarak Türkiye’de bir ilk olarak elektrikli otomobillere özel tasarladığımız kaskomuz e-kasko ile sektörde fark yarattık. Şimdi bu deneyimimizi BYD’nin Türkiye’deki elektrikli otomobillerine özel çıkarttığımız e-kasko için kullanmaktan memnuniyet duyacağız. Sağladığımız iş birliği ile BYD Türkiye’nin bayilerinden satın alınacak her bir araç, Aksigorta güvencesi ile yola çıkacak’’ açıklamalarında bulundu.

BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun da sektörünün en büyük kuruluşlardan biri olan Aksigorta ile yapılan iş birliğinin önemine değinerek, “Türkiye elektrikli araç pazarı çok hızlı gelişiyor. Bu doğrultuda BYD Türkiye olarak müşteri beklentilerine güvenilir, hızlı ve sağlıklı çözümler sunmak en büyük hedefimiz. Aksigorta iş birliğimiz BYD Türkiye’nin planları ve yol haritasında çok değerli bir yerde duruyor” dedi.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.