Connect with us

Haberler

ExxonMobil’den bir karbon yakalama ve depolama anlaşması daha

ExxonMobil, Nucor ile karbon yakalama ve depolama anlaşması imzaladı. Böylece karbon yakalama ve depolama kapasitesini yılda 5 milyon metrik tona çıkardı.Amerikan enerji şirketi ExxonMobil, çelik üreticisi Nucor’un Louisiana’daki üretim tesisinden her yıl 800 bin metrik tona kadar karbondioksiti yakalayıp depolayacak.

Endüstriyel müşterilerin emisyonlarını azaltmalarına yardımcı olmayı amaçlayan ABDli petrol ve gaz şirketi ExxonMobil, Kuzey Amerika’nın en büyük çelik üreticilerinden biri olan Nucor Corporation ile bir karbon yakalama ve depolama anlaşmasına vardığını açıkladı. Şirket, Nucor’un yüksek kaliteli çelik üretmek için bir hammadde olan doğrudan indirgenmiş demirin (DRI) kullanıldığı Louisiana’daki üretim tesisinden her yıl 800.000 metrik tona kadar karbondioksit yakalamayı, taşımayı ve depolamayı planlıyor.

2 MİLYON BENZİNLİ ARACIN ELEKTRİKLİYLE DEĞİŞTİRİLMESİNE DENK ETKİ

Louisiana’nın 2050’ye kadar net sıfır karbondioksit emisyonuna ulaşma hedefini destekleyen Projenin 2026’da başlaması bekleniyor. ExxonMobil için bir kilometre taşı olan Nucor projesi, üçüncü taraf müşteriler için taşınan ve depolanan toplam karbondioksit miktarını yılda 5 milyon metrik tona (MTA) çıkarıyor. Bu da benzinle çalışan yaklaşık 2 milyon arabanın elektrikli araçlarla değiştirilmesine eşdeğer.

Nuccor ile yapılan anlaşma, bir endüstriyel gaz şirketi olan ABD merkezli Linde ve bir tarımsal gübre üreticisi olan CF Industries ile yapılan anlaşmaların ardından ExxonMobil’in son yedi aydaki üçüncü karbon yakalama anlaşması olarak dikkat çekiyor.

Continue Reading
Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haberler

İkinci el araç fiyatları ağustosta önceki aya göre yüzde 2 arttı

Türkiye’nin lider online ikinci el araç platformu VavaCars, ikinci el araç piyasasına ilişkin dikkat çekici verilerin yer aldığı ağustos ayı VavaAI fiyat endeksini açıkladı. Endekse göre

2023’ün ilk yarısında yüksek oranda seyreden fiyat artışı, ağustos ayında yüzde 2’ye geriledi. İkinci elde fahiş fiyat artışlarını engellemek için Ticaret Bakanlığı tarafından devreye alınan önlemlerin etkisini göstermeye başladığını söyleyen VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, “6 ay 6 bin kilometre sınırlaması ve ikinci elin sıfır araçtan daha pahalıya satılması yasaklarının yıl sonuna kadar uzatılmasıyla, hızlı fiyat artışları son iki ayda duraklamaya başladı” dedi.

 

Türkiye’de ikinci el araç fiyatları son iki yıldır aralıksız olarak yükselişini sürdürüyor. Sürekli artan fiyatlara karşı toplumu doğru bilgilendirmeyi amaçlayan Türkiye’nin lider ikinci el araç platformu VavaCars da fiyatlara ilişkin öngörüler sağlamak adına her ay yayımlamayı planladığı ‘VavaAI Fiyat Endeksi’ni geliştirdi.

VavaCars’ın kamuya açık verilerinin analizini yaparak ilk kez yayınladığı fiyat endeksine göre, Ocak 2023’ten Ağustos 2023’e kadar geçen 8 aylık sürede ikinci el araç fiyatları her ay belirgin bir yükseliş gösterdi. Ancak Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el otomobil pazarında fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için devreye aldığı uygulamaların da etkisiyle hızlı fiyat artışları son iki ayda gerilemeye başladı. Bu kapsamda temmuzdan ağustosa kadar geçen 30 günlük sürede fiyat artışları tüm segmentlerde yüzde 2 seviyesinde gerçekleşti.

“Fiyat artışları en çok A ve B segmentinde yaşandı”

Sürekli artan fiyatlara karşı geliştirdikleri fiyat endeksinde kamuya açık verileri referans aldıklarını belirten VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, “Özellikle çip kriziyle birlikte üretimde yaşanan aksamalara paralel olarak sıfır araca erişim neredeyse imkansız hale geldi. Bu süreçte ihtiyacını karşılamak isteyen kullanıcılar, ikinci el otomobile yüksek bir talep gösterdi. Gelinen noktada 2023’ün ilk yarısında yüksek fiyat artışları yaşandı. Söz konusu dönemde Ticaret Bakanlığı hızlı bir adım atarak, 6 ay 6 bin kilometre uygulamasını 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzattı. Bakanlığın fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için yıl sonuna kadar uygulamaya aldığı bir diğer önlem ise ikinci el motorlu kara taşıtlarının, sıfır araç satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla satılmasının yasaklanması olmuştu. Özellikle yılın başında yüksek oranlarda gerçekleşen aylık fiyat artış hızı, bakanlığımızın aldığı önlemler doğrultusunda yılın ortalarına doğru yavaşlamaya başladı. Bu yavaşlamanın etkisiyle ağustos ayındaki fiyat artışı, bir önceki aya göre yüzde 2 oranında gerçekleşti. Söz konusu süreçte temmuz ayına göre segment bazında artış oranı değişkenlik göstermezken, yıl başından bu yana en büyük artış A ve B segmentlerinde görüldü. Onları sırasıyla C ve D segmentleri takip etti” ifadelerini kullandı.

Continue Reading

Haberler

Karaismailoğlu: 2053’te EV şarj soket sayısı 37 bin 946’ya çıkarılacak

Türkiye’nin iklim hedefleri kapsamında elektrikli araçların 2053 yılında elektrik talebinin 2,6 GWh’den 64,46 GWh’e çıkacağı öngörülüyor. TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Adil Karaismailoğlu, 2023 yılında 3 bin 378 olan elektrikli araç şarj soket sayısının 2053’te 37 bin 946’ya çıkarılmasının amaçlandığını bildirdi.

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Adil Karaismailoğlu, yaptığı açıklamada 2053 sıfır emisyon hedefi kapsamında 2029, 2035 ve 2053 projeksiyon yılları için ihtiyaç duyulan elektrikli araç şarj istasyonu ve soket sayılarının belirlenerek şehirler arası karayolu ağındaki tüm yolculukları kapsayacak optimum şarj istasyonu konumunu tespit ettiklerini bildirdi.

ev-2023-hedef.jpg

Yeşil dönüşüm yolculuğunda çevre dostu adımlarının devam ettiğini belirten Karaismailoğlu, 2023 yılında 3 bin 378 olan elektrikli araç şarj soket sayısının 2053’te 37 bin 946’ya, elektrikli araçlardaki elektrik talebinin 2,6 gigavattan 64,46 gigavata, elektrikli araçların taşıt çarpı kilometre verisinin 17 milyon 341 bin 460’tan 429 milyon 708 bin 595’e çıkarılmasının amaçlandığını kaydetti.

Continue Reading

Haberler

Yeni 4 lisansla beraber şarj lisansı sayısı 137 oldu

EPDK Maksem, Şarjmatik, 2M ve BeytTürk markalarına şarj ağı işletmeci lisansı verdi. Toplam lisanslı işletmeci sayısı 137’ye yükseldi. EPDK’nın 10 Ağustos ve 13 Ağustos’ta verdiği yeni lisanslarla beraber, şarj ağı piyasasındaki işletmeci lisansı sahibi şirketlerin sayısı 137 oldu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK), 10 Ağustos 2023 tarihinde Maksem Elektro Şarj AŞ (Maksem Elektro), Şarjmatik Enerji Bilişim Ltd. Şti. (ŞarjMatik) ve 2M Elektrikli Araç Şarj Ağı ve İstasyon İşletmeciliği AŞ’ye (RS Şarj); 13 Ağustos 2023’te de BeytTürk Enerji Üretim ve Ticaret AŞ’ye (BeytTürk) 49’ar yıl geçerli olacak şekilde yeni şarj ağı işletmeci lisansları verdi.

Böylece şarj hizmeti piyasasında şarj ağı işletmeci lisansı alan şirket sayısı 137’e yükseldi.

Şarj ağı işletmecisi olarak yen lisans alanların lisansları, lisans alma gereklilikleriyle ilgili değişiklik olmadığı sürece, 2072 yılına kadar geçerli olacak.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.