Genel

Elektrikli Araçlardan Kaçış Yok

Gelinen noktada otomotiv alımında 0 km  otomobil sahibi olmak artık yüksek gelir grubunun tekeline girerken, halkın alım gücü ise 10 yaş ve üzeri otomobillere yetiyor.  Öyleki 6 ay sonunda satılan 2.3 milyon 2.el otomobilin %82’si 5 yaş ve üzeri, %55,6’sı 10 yaş ve üzeri araçlardan oluştu.

Bununla beraber, en rağbet gören hareketli Pazar olan 2.El Otomobil pazarı son 8 ayın 7 sini düşüşle geçirdi. Haziran ayında %25,6 kayıpla 575 bin adete gerileyen pazar, ilk 6 ayı %25 kayıp ve 2.347.441 adet ile geçti.Bununla beraber  her bir sıfır otomobil satışına  karşılık 7,5 adet 2.el otomobil satıldı.

Bu dönemde gerek çip krizi ve üretim darlığı gerekse  yüksek döviz kuru va maliyetler 0 araçların fiyatlarını astronomik rakamlara çıkardı. Artık nerdeyse en ucuz yeni araç 200 bin tl den başlarken c segmenti orta sınıf bir aile arabası almak isteyen vatandaş cebinden ortalama 320 bin tl ‘yi çıkartmak  zorunda.

Ya ikinci el orada da durum benzer az km’li yüksek model yıllı ve değişen kazasız bir otomobil arıyorsanız 200 -250 bin tl yi  ödemek zorunda. Tabii bu durum tüketici ve satıcıyı kara kara düşündürüyor.

Daha önceki bazı yazılarımda da örnek verdiğim gibi araç fiyatlarındaki anormal artış son 2 yılda tavan yaptı.

İleriki dönemde ülkemizde fazla hissedilmese de üretimlerden dolayı zorunlu olarak geçiş yapacağımız Elektrikli modeller ise tam anlamı ile kaotik bir döneme denk gelecek. Gerek ulaşılırlık gereksede maliyetlerinden dolayı bu tip otomobilleri hali hazırda nüfusumuzun çok küçük bir kısmının alabileceği  malum. İşte bu noktada gelecekte yükün büyük kısmı Yerli otomobil projesine ve çıkacak ürüne düşecek. Yaygın satış ağı, ulaşılabilirlilk ve uygun maliyet ile servis ücretlendirmesi olmaz ise otomotivde bizleri çok sıkıntılı bir 5 yıl bekliyor gibi. Eldeki Benzinli ve hele dizel motorlu araçların nasıl trafikten çekileceği ve geçişin ne şartlarda olacağı ise tamamen avrupadaki gidişata göre bekle gör  şeklinde olacak.

HONDA e

Bu noktadan baktığımızda ise Avrupa’da ilk 6 ay sonunda elektrikli motora sahip araçların payı %17,95’ten 35,71’e yükselmiş.. Türkiye’nin yolu uzun ama pozitif ilerliyor. Hibrit araçların payı %2,81’den 8,09’a çıkarken, elektrikli araçların payı ise %0,29 oldu. Avrupa’da otomobil satışları haziranda 13,31 artarken, ilk 6 ay sonundaki büyüme oranı %27’i aştı. Ülkemiz ise  hem haziranda hem de ilk 6 ay sonunda Avrupa’da 6’ncı sıradaki pozisyonunu korudu.

Sadece bineklerde değil ağır ticari araçlarda da elektrikli tercihler güçlenmeye başladı

Ancak İlk 6 ay sonunda Avrupa’da sıfır otomobil satışlarında 6.sırada yer alsak da, nüfusa oranla baktığımızda ise ne yazık ki 31 ülke arasında 29’uncuyuz. Her 1000 kişiye düşen otomobil satışı sadece 3,7  düşündürücü ve üzerine çalışmamız gereken durumda bu olacak gibi.

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trending

Exit mobile version